Home » Stories » Geen categorie » Stop, hou op!

Stop, hou op!

door | 19 jun, 2018 | Geen categorie

Stop, hou op!

Dit zinnetje hoor ik regelmatig bij ons in huis. Onder andere hiermee geven onze kinderen aan dat hun grens bereikt is. Zelf onze jongste van ruim anderhalf doet er al aan mee. “Hou op” behoort al tot zijn vocabulaire. Het maakt me trots dat ook hij zijn grenzen al aan kan geven. Want wat is het belangrijk dat kinderen naast weten te wat onze grenzen zijn leren hún eigen grenzen te stellen.

Dat wij ouders grenzen nodig hebben in de opvoeding dat weten we allemaal. Er moeten regels zijn en we hebben onze normen en waarden die we graag overbrengen. Maar mag jou kind ook zijn eigen grenzen stellen? Laat jij jou kind ook zelf zíjn grenzen aangeven? En kán jouw kind ook zijn grenzen aangeven?

Een kind leert door zijn eigen grenzen aan te geven te vertrouwen op zijn gevoel.

Ik weet dat grenzen aangeven iets is waar ik hele lange tijd moeite mee heb gehad. Als kind was ik erg verlegen en durfde mijn grenzen niet duidelijk aan te geven. Ik liet best wel over me heen lopen en kwam niet goed voor mezelf op. Ik was ook vaak bezig met het goed te willen doen voor een ander. Ik ging overal wel in mee, deed niet te moeilijk en wilde de ander niet kwetsen. Ik heb er lange tijd nog moeite mee gehad om mijn grenzen aan te geven. Ik zei meer dingen toe dan me lief was, ik kon mijn grens lastig aangeven en als ik het toch deed bleef ik met een schuldgevoel achter want ik kon diegene toch niet in “de steek” laten.

Inmiddels ben ik me bewust van mijn eigen grenzen en durf ik hier ook voor te gaan staan. Ik kom voor mezelf op, kies voor mezelf en voel me daar achteraf niet rot over. Ik heb niet geleerd om nee te zeggen tegen een ander maar juist om hardop ja te zeggen tegen mezelf.

Heeft jouw kind moeite met het stellen van zijn eigen grenzen? Vindt jouw kind het lastig om voor zichzelf op te komen? Zou je graag zien dat je kind steviger in zijn schoenen staat? Ik help je daar graag bij. Voor meer informatie kun je mij mailen naar: hanneke@jouwstillekracht.nl

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

Vrij en blij

Vrij en blij

Vrij en blij Hoe mooi kan het zijn, als jouw kind lekker in zijn vel zit en zich vrij en blij voelt. Daar kun je toch echt van genieten als ouder....

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin