Home » Stories » Geen categorie » Wat als verlegenheid je leven overneemt?

Wat als verlegenheid je leven overneemt?

door | 16 jul, 2019 | Faalangst, Geen categorie, hooggevoeligheid, Ontwikkeling kind, Verlegenheid, Zelfvertrouwen

Wat als verlegenheid je leven overneemt?

Verlegenheid is niks mis mee, iedereen kent het gevoel en bij iedereen komt het wel eens op zetten. Het heeft voor sommigen ook iets liefs en vertederends. Ik zou dan ook zeker niet gelijk in paniek raken op het moment dat jouw kind de kat uit de boom kijkt, in bepaalde situaties bloost en stamelt. Dat hoort er inderdaad soms gewoon een beetje bij.

Neerwaartse spiraal

Maar wat ik je wel mee wil geven is dat je kind in een neerwaartse spiraal terecht kan komen. Als de verlegenheid je kind in de weg staat, je kind daardoor een bepaalde uitdaging uit de weg gaat zal het aan de ene kant tijdelijk een gevoel van veiligheid geven maar zal ook het zelfvertrouwen iedere keer een deukje oplopen. Als je kind eigenlijk iets wel wil doen, iets wil zeggen maar als angst hem tegen houdt om dat te doen dan staat verlegenheid in de weg. Het kan hierdoor steeds lastiger worden en de volgende te nemen drempel zal nog hoger zijn. Als je dan ook van je omgeving nog mee krijgt dat je verlegen bent kan verlegenheid je leven overnemen. Je kunt je dan als het ware gevangen voelen in je eigen kleine wereldje. Je wil er wel uit om je wereld te vergroten maar het lukt je niet en de drempel wordt alsmaar hoger.

Opwaartse spiraal

Als verlegenheid je in de weg staat kies je vaak voor veiligheid. Je gaat de uitdagingen niet aan, laat jezelf niet zien of van je horen en blijft veilig in je schulp. Maar dit is maar een schijnveiligheid. Je voldoet hiermee niet aan je basisbehoeften van gehoord en gezien worden en verbinding met andere mensen. Dat is universeel, ieder mens wil gehoord en gezien worden. Ieder mens heeft behoefte aan verbondenheid. Door de juiste stappen te zetten kun je ook weer in een opwaartste spiraal terecht komen. Op jouw eigen tempo en met kleine stapjes kun je je angsten overwinnen. Dat wil niet zeggen dat je geen angst meer zult voelen of moet negeren maar dat je ondanks je angst wel ergens voor gaat. Hoe meer positieve ervaringen je hebt, des te minder verlegenheid een rol zal spelen in je leven en hoe meer zelfvertrouwen je zult ontwikkelen.

Preventief helpen

Als jij jouw kind hierin herkend en jij jouw kind (preventief) wil helpen en ondersteunen dan nodig ik je uit om deel te nemen aan de cursus “Van stil naar straal in 1 week”. De eerstvolgende “Van stil naar straal in 1 week” start op zondag 23 juni as. Tijdens deze week neem ik je mee in de wereld van het verlegen kind. Ik laat jouw kind zichzelf herkennen en erkennen zodat hij weer gelukkig is en gaat stralen. Zodat jouw kind zowel thuis als op school vrij en blij is en verlegenheid niet langer de ontwikkeling van je kind in de weg staat. Ik leer jou hoe jij jouw kind daarbij kunt helpen. Dat doe ik door jou praktische en concrete handvaten te geven. Het levert jou vervolgens op dat je vanuit rust en vertrouwen jouw kind aan meer zelfvertrouwen kunt helpen.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin