Home » Stories » Ontwikkeling kind » Guilt means you’ve done something wrong, shame means you are wrong. (Brene Brown)

Guilt means you’ve done something wrong, shame means you are wrong. (Brene Brown)

door | 25 feb, 2019 | Faalangst, Ontwikkeling kind, Opvoeding, ouderschap, Perfectionisme, Verlegenheid, Zelfvertrouwen

Je kan iets verkeerd doen, een grens overschrijden, fouten maken doen we immers allemaal. Maar je bent niet verkeerd, je bent niet fout. Jij bent goed zoals je bent. Ben je bewust van het verschil in gedrag en in het zijn.

Wees je er bewust van dat je bepaalde acties of gedragingen van je kind af mag keuren als jouw grenzen worden overschreden maar nooit je kind zelf.

Misschien flap je het er ook wel eens uit. Als je kind weer een beker melk om stoot.. ‘oh wat ben je toch onhandig’. Of als je kind maar aan je hoofd blijft zeuren.. ‘wat ben je toch vervelend’. Of als je kind zich iedere ochtend op het schoolplein vastklampt aan jou.. ‘wat ben je toch verlegen’. Je kind is niet onhandig maar wat hij deed was misschien even niet zo handig. Je kind is niet vervelend maar hij doet even vervelend. Je kind is niet verlegen maar gedraagt zich even verlegen. Voel je het verschil?

Stempel

Je bent je er misschien niet altijd van bewust maar een stempel is zo op een kind gedrukt. Als een kind altijd hoort wat ben je toch druk, dan gaat het een kind daarmee identificeren. Een kind is nog heel erg bij ons op zoek naar bevestiging om er achter te komen wie hij is. Dus op het moment dat het keer op keer wordt bevestigd dat hij druk is gaat het daar naar leven. Hetzelfde geldt voor kinderen die zich verlegen gedragen. Hoe vaker een kind terug krijgt van de omgeving dat het “verlegen is” hoe meer een kind verlegen gedrag laat zien. Het wordt immers bevestigd. Dat is wie het is.

Je kind is zo veel meer dan het gedrag dat hij op dat moment laat zien.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

Puur

Puur

Kleine kinderen zijn nog zo puur. Ik vind het zo mooi hoe ze niks anders kunnen zijn dan zichzelf. Ze hebben geen masker op. Ze zijn zich nog niet...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin