Home » Stories » Ontwikkeling kind » Hoe help je een verlegen kind? Ik geef je 10 tips.

Hoe help je een verlegen kind? Ik geef je 10 tips.

door | 8 jan, 2019 | Faalangst, Ontwikkeling kind, Opvoeding, Verlegenheid, Zelfvertrouwen

Verlegenheid, veel ouders zien het wel eens bij hun kind. Bijna iedereen kent ook zelf het gevoel wel. Het gevoel dat je soms krijgt als alle ogen op je gericht zijn. Dat is op zich een volkomen natuurlijk en onschuldig gevoel. Maar wat als verlegenheid je kind echt in de weg gaat staan. Wat als je kind zichzelf niet durft te laten zien en van zich te laten horen. Wat als je kind bepaalde situaties uit angst uit de weg gaat, niet stevig in zijn schoenen staat en niet lekker in zijn vel zit. Dan kan het een behoorlijke worsteling worden. Als je je kind ziet worstelen met verlegenheid wil je natuurlijk niks liever dan hem daarbij helpen. Maar hoe doe je dat? Waar doe je goed aan? Ik hoor vaak van ouders dat ze het lastig vinden om hun kind daarbij te helpen. Want moet je je kind nu juist stimuleren en af en toe pushen of moet je het gewoon “laten gaan” en komt het vanzelf. Omdat het zo lastig kan zijn deel ik hier 10 tips met je.

>> Allereerst is het belangrijk om de huidige situatie te accepteren. Accepteer dat verlegenheid er bij hoort, gun je kind waar nodig een langere ontdooitijd. Zie daarnaast dat hij nog zo veel meer is, verlegenheid is slechts een klein onderdeel van zijn karakter. Ontdek samen waar de kracht van jouw kind ligt.
>> Laat je kind niet in een hokje stoppen en geef het geen stempel. Als je kind iedere dag hoort dat het verlegen is dan zal je kind daar ook naar leven.
>> Daag je kind uit maar dwing niet. Gooi je kind niet voor de leeuwen, je kind is bij jou op zoek naar vertrouwen, veiligheid en bescherming. Als je je kind voor de leeuwen gooit kun je dit schaden.
>> Angsten en gevoelens mogen er zijn. Bagatelliseer de gevoelens van je kind niet maar erken ze. Blijf er ook niet te lang in hangen maar ga samen op zoek naar oplossingen. Stel eens de vraag: Wat denk je dat er zou kunnen gebeuren?
>> Bescherm niet te veel. Eerder had ik het over niet voor de leeuwen gooien maar de keerzijde er van is dat je te veel kunt beschermen. Beschermen is goed. Dat betekent dat je je kind steunt terwijl hij zijn wereld groter maakt. Overbeschermen betekent dat je zijn wereld bent. Ieder kind heeft ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen.
>> Leer je kind om echt te verbinden. Leer wie goed doet, goed ontmoet. Kleine dingen als glimlachen of dankjewel zeggen kunnen ook een groot verschil maken.
>> Benader je kind positief. Bestraf het gedrag maar niet je kind zelf. Focus op wat al wel lukt. Als je kind zelf negatief communiceert probeer dit dan weer om te buigen.
>> Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen zijn onze spiegels. Jij leeft voor. Kinderen kunnen ons geweldig na doen dus geef ze iets geweldigs om na te doen.
>> Tot slot, vier elke overwinning. Benoem alle vooruitgang, hoe klein deze ook lijkt. Geef welgemeende complimenten. Doordat je kind groeit zal ook zijn zelfvertrouwen groeien. Immers het zelfvertrouwen dat je soms denkt nodig te hebben om iets nieuws te doen krijg je nadat je het gedaan hebt.

 

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin