Home » Stories » Opvoeding » Wat hou jij jezelf voor?

Je kunt soms jezelf zo lang iets voorhouden dat je er op het laatst zelf ook in gaat geloven. Zo was ik er jarenlang van overtuigd dat ik niet van lezen hou. Ik zei altijd: ‘ach nee, daar heb ik het geduld niet voor, daar heb en neem ik de tijd écht niet voor, ik heb wel wat beters te doen dan stilzitten en lezen. Niks voor mij.’ Tot ik een jaar of twee geleden toch maar eens een boek heb opengeslagen. Ik ben inmiddels bijna wekelijks in de bibliotheek te vinden en ik denk dat ik sindsdien een kleine 200 boeken verder ben. Ik vind het heerlijk om te lezen, om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp, om me te laten inspireren en motiveren, meeslepen in een verhaal. Ik heb afgelopen jaren onder andere heel veel boeken over persoonlijke ontwikkeling en psychologie gelezen. Ik ben daardoor mezelf (en anderen) ook beter gaan begrijpen. In plaats van me heel erg te verzetten tegen wie ik eigenlijk ben heb ik mezelf meer en meer kunnen accepteren voor wie ik ben.

Afwijken van de norm

Ik heb altijd sterk het gevoel gehad dat ik niet kon voldoen aan de norm. Het voelde voor mij een beetje alsof extraversie de norm is. Laat maar van je horen, schuif je mening niet onder stoelen of banken, verhef je stem, wees assertief, ga op pad, bouw aan een groot netwerk en actie. Dat gaat me van nature niet allemaal heel gemakkelijk af, althans ik doe dat op mijn manier, mijn meer introverte manier. Ik ben meer introvert dan extravert. Dat wil niet zeggen dat ik nooit extravert uit de hoek kan komen, natuurlijk wel. Ik ben ook niet het één of het ander, je bent altijd een mix van van alles. Ik hou er dan ook helemaal niet van om iemand in een bepaald hokje te stoppen of een stempel op iemand te drukken maar ik ben er wel achter gekomen dat het je verdiepen in bepaalde persoonlijkheidskenmerken je wel kan helpen om te weten wie je bent. Doordat ik mezelf wat beter begrijp ben ik ook milder voor mezelf geworden en heb ik keuzes gemaakt die dichter bij mezelf liggen.

Ontdekken

Ik hou er ontzettend van als kinderen vrij worden gelaten om te ontdekken. Om te ontdekken wat ze leuk vinden, waar hun kwaliteiten liggen, wat ze willen doen en leren en wie ze zijn. Van nature heeft een kind veel nieuwsgierigheid en leergierigheid. Wat zou het mooi zijn als niet alles voor ze wordt ingevuld en ze niet altijd hoeven te voldoen aan een bepaalde norm of verwachtingen maar het nog open ligt. Ik weet dat kinderen die worstelen met hun verlegenheid vaak niet zo op de ontdekkende toer zijn. Ze verkiezen vaak veiligheid boven ontdekken. Angst voor het onbekende staat deze kinderen in de weg en onderdrukt daarmee hun natuurlijke nieuwsgierigheid. Jij kunt daarin ook een voorbeeld zijn voor je kinderen. Leef jij je leven volgens de verwachtingen van een ander? Mag jij van jezelf afwijken van de norm? Mag jij nog ontdekken? Durf jij kritisch te kijken naar wat jij jezelf voor houdt? Wat zou het mooi zijn als je hand in hand met jouw zoon of dochter jullie wereld kunt vergroten. Op jullie manier. Weet dat het altijd hoeft te gaan om het klimmen in de hoogste boom en het hebben van het hoogste woord. Je kunt je ook laten meeslepen in een mooi verhaal.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

Puur

Puur

Kleine kinderen zijn nog zo puur. Ik vind het zo mooi hoe ze niks anders kunnen zijn dan zichzelf. Ze hebben geen masker op. Ze zijn zich nog niet...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin