Home » Stories » ouderschap » Kleur bekennen

Kleur bekennen

door | 25 feb, 2019 | Ontwikkeling kind, ouderschap, Zelfvertrouwen

Afgelopen weekend heb ik een hele interessante training gehad op het gebied van kleur. Wat zegt kleur eigenlijk over ons? Veel meer dan ik in eerste instantie dacht. Ik ben er in ieder geval veel wijzer van geworden.

Alle kleuren van de regenboog

Als ik onze dochter vraag wat haar lievelingskleur is dan antwoordt ze vaak: “alle kleuren van de regenboog, behalve zwart en wit die vind ik saai”. Ik denk dat veel kinderen van haar leeftijd dezelfde voorkeur hebben. Als ik zo rond kijk kan ik niet zeggen dat de voorkeur van de kinderen altijd wordt weerspiegelt in de kleuren die ze dragen, er is niet altijd evenveel kleur en variatie te bekennen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, is ieders eigen keuze. Maar ik ben dan wel benieuwd of dat de keuze is van de kinderen zelf. Wie bepaalt wat de kinderen dragen? Is het de mode waaraan iedereen mee doet? Zijn het de ouders die het leuk vinden als er een “mini-me” rond loopt en de kinderen relatief volwassen kleding dragen? Durven kinderen zich niet te onderscheiden? Of durven de ouders het niet?

Onze kinderen hebben sterk hun eigen voorkeur over welke kleding ze willen dragen. Ik laat ze daar dan ook best vrij in, laat ze spelen met kleuren en ontdekken. Onze zoon heeft al zeker een half jaar alleen maar voetbaltenue’s aan. Zou ik het zelf dan niet leuk vinden als hij een keer een spijkerbroek en een leuke trui aan zou doen? Ja natuurlijk wel, maar voetbal is zijn passie en dat is wat hij uit wil stralen. Een tijd geleden dacht ik onze dochter te verrassen met een nieuwe trui, met glitters welliswaar dus ik was er van overtuigd dat het in de smaak zou vallen. De volgende keer kan ik me de moeite beter besparen en zal ik ook doen. Want zij heeft zo haar eigen idee over wat mooi is. Ook onze jongste van 2 weet heel goed wat hij wil en wil regelmatig “zelluf” uitkiezen. Ik geloof er in dat kleur en kleding een manier is om je te onderscheiden, om te laten zien wie je bent, om een bepaald gevoel over te brengen of om een behoefte te laten zien. Ik wil daarbij onze kinderen niet in de weg staan. Ik ben er van overtuigd dat je je kind helpt en sterker maakt als je je kind ook zelf beslissingen laat nemen. Maak niet alle keuzes voor je kind. Gun je kind om zichzelf te laten zien. Daar groeit jouw kind van.

Morgenvroeg als jullie samen voor de kledingkast staan.. Bepaal jij dan? Of laat je dan je kind zelf kleur bekennen?

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin