Home » Stories » Verlegenheid » Een gezonde dosis zelfvertrouwen

Een gezonde dosis zelfvertrouwen

door | 12 jun, 2019 | Ontwikkeling kind, Opvoeding, ouderschap, Verlegenheid, Zelfvertrouwen

Op het moment dat je ouder wordt wil je niks anders voor je kind dan dat het goed over zichzelf voelt, eigenwaarde heeft en dat het een gezond dosis zelfvertrouwen ontwikkeld. Maar dit pakt nog wel eens anders uit dan dat je het voor je zag. Het kan zijn dat nu, een aantal jaren later, je kind helemaal niet altijd zo zelfverzekerd is en ook moeite heeft om voor zichzelf op te komen en zijn eigen grenzen te bewaken. Misschien kruipt jouw kind regelmatig in zijn schulp en durft het zichzelf niet echt te laten zien. Is jouw kind bang om bepaalde situaties aan te gaan. Kortom, je had het anders gewild voor je kind.

Dat is soms voor ouders heel lastig om mee om te gaan. Want hoe help je een kind nou aan meer zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen ontwikkel je immers van binnenuit. Jij als ouder kan er zeker in bijdragen en daarvoor is het nooit te laat. Aanleg speelt bij zelfvertrouwen ook een rol. Het ene kind blakend van zichzelf al van het zelfvertrouwen en het andere is daarin wat terughoudender.

Onvoorwaardelijke liefde en aandacht

Er zijn een aantal voorwaarden om zelfvertrouwen te ontwikkelen als kind. In eerste instantie heeft een kind onvoorwaardelijke liefde en aandacht nodig. Door een kind onvoorwaardelijke liefde en aandacht te geven geef je een kind mee dat het er mag zijn, dat het de moeite waard is, dat het belangrijk is. Je kind is jouw tijd waard. Ik weet dat we allemaal druk, druk, druk zijn maar het is zo belangrijk om tijd vrij te maken voor je kinderen. Probeer de momenten die er zijn met je aandacht bij je kinderen te zijn. Afgelopen zondag was ik voor onze speciale editie van moeder- en kinderdag met de kids naar een speeltuin. Mijn man was een weekend in het buitenland voor het werk dus ik had er als verrassing een speciale moeder- en kinderdag editie van gemaakt. Nadat de kinderen mij verrast hadden met een ontbijtje, prachtige knutselwerkjes en zowaar een opgeruimde speelkamer (ja nu weet ik dat ze het kunnen..) heb ik hun verrast met een klein cadeautje, een persoonlijk wensje en een bezoekje aan de speeltuin. In de speeltuin viel het me op dat er niet veel ouders zijn die echt mee spelen.. ze zitten rustig op een bankje of op het terras met de neus in een boek of de telefoon. Wil niet zeggen dat ik dat nooit doe maar ik probeer er wel vaker bewust van te zijn dat als ik met de kinderen wat doe dat ik dan ook echt wat met ze doe. Afgelopen zondagmiddag heb ik van begin tot eind op blote voeten door de speeltuin gerend, gesprongen, geklommen, gevoetbald, gelachen en gespeeld samen met onze kinderen. Wat genoten zij en ik van die aandacht. Heerlijk! Ik had ook rustig op het terras kunnen zitten met een kop thee en een boek, ze hadden zich zeker wel vermaakt en ik ook wel. Maar niet op de manier wat we nu hebben gedaan. Ik probeer wel steeds vaker er ook echt te zijn. Ook al is het even 10 minuutjes een balletje trappen of samen een tekening maken om vervolgens toch weer de wasmand op te pakken of de stofzuiger aan te slingeren. Dat lost zich nou eenmaal ook niet vanzelf op.

Wees je er bewust van wat voor verschil je met jouw tijd en aandacht kan maken voor je kind. Denk ook het eerste moment dat jouw kind uit bed komt, uit school komt, achter de deur komt na een middag buiten spelen dat eerste moment dat je hem weer ziet. Wat geef je hem dan mee? Wat ziet je kind? Laat in alles blijken dat je blij bent je kind weer te zien. Ook al is je humeur nog niet opperbest in de ochtend. Glimlach en ben je er met je aandacht bij.

Positiviteit

Ik geloof erg in een positieve opvoeding, de kracht van positieve woorden en het juist benadrukken wat goed gaat in plaats van te focussen op waar het kind (nog) moeite mee heeft. Vaak wordt de nadruk zo gelegd op waar je kind moeite mee heeft dat we bijna over het hoofd zien waar het wel goed in is. Waarmee jij je kind wil complimenteren? Wat gaat goed? Waar heb jij als ouder bewondering voor? Wat wil je je kind mee geven? Geef je kind een positieve boost. Laat je kind weten dat het goed is zoals het is. Dat je blij met hem bent.

Ervaring opdoen

Om zelfvertrouwen te ontwikkelen heb je ook positieve ervaringen nodig. Om zelfvertrouwen te ontwikkelen is er groei nodig. Het is dus belangrijk dat kinderen niet alles uit de weg gaan, kiezen voor veilig en in hun schulp blijven zitten. Wat kinderen nodig hebben om de positieve ervaringen aan te kunnen gaan is veiligheid en het vertrouwen van de ouders. Behind every young child who believes in himself is a parent who believed first. (Matthew L Jacobson) Om te laten zien dat je je kind vertrouwd zul je je kind de ruimte moeten geven. De ruimte om eigen keuzes te maken, de ruimte om te groeien, te leren met vallen en opstaan. Als je kind het nog spannend vindt om deze ruimte in te nemen kun je dat samen doen. Help je kind, bemoedig, bescherm je kind. Jij bent de veilige basis maar zorg er voor dat je niet gaat overbeschermen. Gun je kind ervaringen. Naast het opdoen van ervaringen is het voor ontwikkelen van zelfvertrouwen van belang dat een kind trouw aan zichzelf kan blijven. Je kunt wel heel veel ervaring opdoen maar als dat ervaringen zijn die je opgedragen krijgt, die verwacht worden maar die niet vanuit het kind zelf komen dan zal een kind geen zelfvertrouwen ontwikkelen. Dan kan een kind zichzelf daarin verliezen.

Wat is ook nog aan wil halen en wat wat mij betreft alles overkoepelt, is 1 woord.. voorleven! Leef het leven dat je je kind gunt! Kun jij wat meer zelfvertrouwen gebruiken? Ontwikkel jezelf en groei. Gun jezelf en je kind om samen te groeien.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin