Home » Stories » Verlegenheid » “Ik weet helemaal niet wat we gaan doen!”

“Ik weet helemaal niet wat we gaan doen!”

door | 16 jul, 2019 | hooggevoeligheid, Ontwikkeling kind, Opvoeding, ouderschap, Verlegenheid, Zelfvertrouwen

Nieuwe en onbekende situaties kunnen erg lastig zijn voor kinderen. Met name voor een kind dat worstelt met verlegenheid en onzekerheid. De angst voor het onbekende kan groot zijn. Niet wetende wat er gaat gebeuren, wat er verwacht wordt, wie er zijn. Dat kan leiden tot angst, zich terug trekken, frustratie of ontwijken van bepaalde situaties.

Vorige week hadden onze kinderen meester en juffendag op school. Onze dochter was in de ochtend een beetje tegendraads, raakte gefrustreerd om de kleinste dingen en had alles behalve haast om naar school te gaan. Ik begreep eerst niet zo goed wat er aan de hand was. Tot ik begon over de juffendag en wat voor leuke dag haar te wachten stond. Toen ontplofte ze lichtelijk. “Ik weet nog helemaal niet wat we gaan doen!”

Maak het onbekende bekend

Bij angst voor het onbekende, voor nieuwe situaties kun je je kind helpen door het onbekende bekend te maken. Bereid je kind goed voor op wat er staat te gebeuren. Beschrijf hoe iets er uit ziet, wie er zijn, wat je er hoort, ruikt enz. Je zou afhankelijk van de situatie je kind voor kunnen bereiden door er over te lezen. Kies in de bibliotheek een boekje over naar de tandarts gaan in de week dat de afspraak gepland staat. Je kunt ook een filmpje laten zien over iets waar hij of zij heen gaat.

Stel je kind gaat op schoolreisje. Dat is zeker voor verlegen kinderen een hele spannende gebeurtenis. Dan zou je ter voorbereiding alvast foto’s en/of filmpjes kunnen laten zien van de locatie. Je kind weet dan al waar ze heen
gaan en krijgt er misschien zelfs al zin in als hij ziet hoe leuk het er is. Vertel hoe zo’n dag er uit ziet, wie er mee gaan, wat ze mee mogen nemen enz. Hetzelfde geldt voor een kinderfeestje. We denken vaak dat het leuk is om het een verrassing te laten wat je gaat doen. Maar niet voor alle kinderen is dat prettig. Met name voor kinderen die worstelen met verlegenheid en onzekerheid kan het ze helpen dat ze weten wat ze er van kunnen verwachten. Het kan je kind helpen om te weten hoe zijn dag er uit komt te zien.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin