Home » Stories » Verlegenheid » I’m a proud introvert

I’m a proud introvert

Dat is wel eens anders geweest. Lange tijd was ik hier niet zo trots op. Ik was me niet echt bewust van het verschil tussen introvert en extravert maar ik had wel lange tijd het gevoel dat ik anders was, dat ik ergens niet aan kon voldoen. Onze westerse maatschappij is erg gericht op de buitenkant, om zo veel mogelijk van jezelf te laten zien, van je te laten horen, assertief zijn. Het voelde voor mij wel eens dat extravert de norm is. Maar als dat je niet van nature gemakkelijk af gaat kun je daardoor best een gevoel krijgen dat je faalt, dat je niet aan de norm kunt voldoen.

Nu weet ik dat er helemaal niks mis is met meer introvert zijn, integendeel. Iedereen heeft immers zijn eigen kracht. Er rust wel nog steeds een beetje een taboe op en het wordt nog te vaak gezien als anti sociaal of geen behoefte aan verbinding. Maar dat is het niet. De hersenen van introverte mensen werken gewoon anders dan die van extraverte mensen. Introverte mensen laden zich op en krijgen energie als ze op zichzelf zijn, in rust, in klein en selectief gezelschap. Extraverte mensen zijn veel meer naar buiten gekeerd en krijgen juist energie als ze onder de mensen zijn en van een groot sociaal netwerk. De behoefte is gewoon anders. De behoefte aan verbinding heeft ieder mens, de manier waarop verschilt.

Introvert kind

Voor introverte kinderen kan het ook wel eens lastig zijn om zich staande te houden. Er wordt vaak van kinderen verwacht dat ze gezellig mee doen, dat ze mondig zijn, dat ze samen spelen. Is jouw kind introvert? Gun hem dan gewoon ook even tijd voor zichzelf. Onze dochter vindt het heel leuk om met vriendjes en vriendinnetje af te spreken maar ze heeft ook regelmatig een momentje alleen nodig. Soms wil ze even niemand om haar heen en gewoon even prutsen met de poppenkleren op haar kamertje. Dat mag. Zo kan het ook voorkomen dat zij zich tijdens een speelafspraakje even terugtrekt. Daar kan ik heel moeilijk over doen en zeggen je hebt nu afgesproken, dus je gaat nu samen spelen. Maar ja dat helpt haar niet en daar heeft haar vriendje dan ook niks aan. Ik gun haar even een oplaadmomentje en daarna kan ze weer vol energie samen spelen. Ik vind het in ieder geval knap van haar dat ze zo goed weet wat haar behoefte is en daar naar handelt. Wat mij betreft een voorbeeld.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin