Nee dat mag niet, hou nou eens op, wat een gezeur, stop daarmee, pas op, nee niet doen’.. het is allemaal zo gemakkelijk gezegd maar erg vrolijk worden we er niet van. Heb je ook van die dagen dat je voor je gevoel de hele dag aan het corrigeren en bijsturen bent? Vermoeiend he? Het gebeurt vaak automatisch, het zit er zo in, je hebt het niet eens door. Veel gebeurt onbewust. Voor je het weet floep je er zelf een uitspraak van je eigen ouders uit. Notabene één waar je je vroeger zelf aan ergerde. Hoe kan dat toch? Ik denk dat we ons vaak niet eens bewust zijn van onze gedachten en van wat we vervolgens allemaal zeggen. Negatieve communicatie komt vaak voort uit je eigen onzekerheid, angst en twijfel.
Wees de baas over je eigen gedachten en woorden.
Sta eens stil bij je gedachten. Zijn ze overwegend positief of heb je overwegend negatieve gedachten? Ik moet eerlijk bekennen dat mijn gedachten eerder ook niet altijd even positief waren. Ik zag vaak behoorlijk wat beren op de weg en mijn glas was echt niet altijd halfvol. En natuurlijk ben ik nog steeds niet altijd en overal het zonnetje in huis, je hebt soms van die dagen. Maar ik ben me er duidelijk wel steeds meer van bewust wat de kracht is van positieve gedachten en positieve woorden. Ook in de opvoeding maakt het een wereld van verschil. Hoe een kind over zichzelf denkt wordt namelijk voor een groot deel bepaald door hoe over hem en tegen hem gesproken wordt. Als je je steeds negatief uit tegen je kind dan kun je je wel voorstellen dat het lastig is om een positief zelfbeeld te vormen. Een positieve benadering kan je kind verder helpen. Dat kan er voor zorgen dat een kind zelfvertrouwen kan ontwikkelen en kan groeien en bloeien.
Ombuigen
Je zult je dus bewust moeten worden van jouw eigen gedachten en woorden. Zijn ze vaak negatief, je kunt deze om buigen naar positieve. Om een simpel voorbeeld te geven. Je kunt zeggen: ik wil niet dat je te laat bent. Óf je zegt: ik wil dat je op tijd bent. Voel je het verschil? Communiceer wat je wel wil in plaats van wat je niet wil. Ook de negatieve woorden van je kind kun je om buigen. Zegt jouw kind: Ik kan dat niet, dat is veel te moeilijk. Buig dan bijvoorbeeld om naar: het is niet gemakkelijk maar jij kunt het wel proberen. Dat is positiever en opbouwender. Geef daarnaast aandacht aan positief gedrag in plaats van alleen het negatieve gedrag te benoemen. Wat aandacht krijgt groeit immers.
Het heeft daarentegen geen zin om overdreven positief te zijn en een kind te beladen met loze complimenten. Procesgerichte complimenten doen het goed en ook een inwendige beloning kan je kind doen groeien. Als je bijvoorbeeld vraagt: Hoe voelde het dat je het vandaag gedurfd hebt om Truusje te vragen om te spelen? Dat maakt je kind bewuster van dit positieve gevoel en daar wil je kind dan meer van. Weg met de donkere wolken, geniet van de zon!
0 reacties