We kennen allemaal wel deze mooie en zelfverzekerde uitspraak van Pippi Langkous. Maar niet ieder kind is een kleine “Pippi” in de dop. Ik was dat ook zeker niet. Ik was meer het kat uit de boom kijk type. Als bepaalde situaties lastig leken vermeed ik ze liever dan dat ik ze aan ging. Ik blakende niet van het zelfvertrouwen zodat ik iedere uitdaging aan kon en overal vol voor ging. Ik was regelmatig voorzichtig, afwachtend en observerend. Thuis en in een vertrouwde omgeving had ik mijn “pippi-streken” zeker wel maar heel vaak niet. En op zich is er niks mis met voorzichtig en observerend zijn. Maar op het moment dat verlegenheid in de weg staat en je bepaalde dingen gaat vermijden uit angst dan loopt je zelfvertrouwen wel telkens een deukje op.
Een gezonde dosis zelfvertrouwen, dat gunnen we ieder kind. Kinderen die worstelen met verlegenheid beschikken over nog niet over een hele gezonde dosis zelfvertrouwen. Dat is wel iets waar je samen met het kind aan kan werken.
Angst aangaan
Kinderen die worstelen met verlegenheid voelen een bepaalde angst, de angst voor de reacties van anderen. De angst voor het onbekende. De angst niet te voldoen. Ze zijn daardoor onzeker over hun gedrag richting anderen. Als je ergens een bepaalde angst voor hebt, wil je deze angst vaak vermijden. Dat gebeurt als vanzelf. Als je bang bent voor spinnen zul je ze over het algemeen ook niet zelf opzoeken.. Je gaat de angst, de vervelende situatie, liever uit de weg. Dat voelt even goed om de situatie niet aan te gaan, je voelt je misschien opgelucht, de spanning zal misschien wat afnemen. Maar op de lange termijn zal de drempel alleen maar hoger worden. De angst vergroot, de te nemen stap voelt alsmaar groter. Bovendien is het zo dat iedere keer dat je een voor jouw lastige situatie niet aangaat omdat de verlegenheid in de weg staat, je geen succeservaring op kan doen. Dat is nou net wat je nodig hebt om zelfvertrouwen op te bouwen. De enige manier om over je angst heen te komen en is door het aan te gaan. En dat hoeft niet ineens volop. Dat kan met hele kleine stapjes. Vele kleine stapjes vormen samen één grote stap.
Beschermen
Als ouder wil je je kind helpen. Als je ziet dat je kind bang is dan wil je hem daarbij helpen, je wil je kind beschermen. Beschermen is goed, dat betekent dat je je kind steunt terwijl hij de wereld groter maakt. Overbeschermen betekent dat jij zijn wereld bent. Ben je bewust van dat verschil. Ga dus niet mee in het vermijdende gedrag. Ga liever samen met je kind op zoek naar oplossingen, kleine stapjes die jullie samen kunnen zetten. Je kind zal daardoor groeien. Om zelfvertrouwen op te bouwen hebben we immers ervaring nodig. Als je ervaring opdoet, weet dat je het kunt kun je vertrouwen in jezelf ontwikkelen. Het zelfvertrouwen dat je soms denkt nodig te hebben om iets nieuws te doen krijg je nadat je het gedaan hebt.
Samen de drempel over
Het kan ook zijn dat jij als ouder ook soms moeite hebt met het aangaan van sociale contacten en het durven uitspreken. Jij bent het voorbeeld voor jouw kind. Als je weet dat je zelf ook nog wel eens moeite hebt dan is het juist heel mooi als je samen met je kind hierin kunt groeien. Samen met je kind een drempel over. Vindt samen met je kind een weg om er mee om te gaan zodat verlegenheid steeds minder een rol gaat spelen. Groeien doe je samen.
Laten we alle kinderen die worstelen met verlegenheid een beetje van de kracht van Pippi meegeven.
0 Reacties