Home » Stories » Ontwikkeling kind » “Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.”

“Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.”

door | 19 jun, 2018 | Ontwikkeling kind, Verlegenheid, Zelfvertrouwen

“Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.”

Bij mijn oma hing vroeger dit tegeltje aan de wand. Dit tegeltje hangt nu bij mijn ouders in de hal, deze oude wijsheid is immers nog steeds een waarheid als een koe. Fouten maken hoort er bij, fouten zijn het bewijs dat je het in ieder geval probeert. Als het niet lukt heb je dan ook niet gefaald maar juist geleerd. Als je je laat weerhouden door je angst om het verkeerd te doen dan kan het inderdaad niet verkeerd gaan, maar ook de kans op succes en persoonlijke groei, het ontwikkelen van vertrouwen in jezelf loop je dan mis. Je zit dan als het ware gevangen in je angst. Uit eigen ervaring weet ik dat kinderen hier ook last van kunnen hebben. Door hier op de juiste manier mee om te gaan kan je je kind helpen hier mee om te gaan zodat het geen blokkade vormt.

Is jouw kind ook bang het “fout” te doen?

Er zijn veel kinderen waarbij hun angst om het fout te doen in het dagelijks leven in de weg staat. Deze angst belemmert verlegen en onzekere kinderen. De angst om iets verkeerd te zeggen of doen laat verlegen kinderen in hun schulp trekken, blokkeren, zodat ze geen initiatief zullen nemen en op de achtergrond blijven. Door deze angst om te falen kunnen kinderen behoorlijk vast lopen, er komt niet uit wat er in zit of ze missen bepaalde dingen, ze laten zich bovendien niet écht zien. Dat is natuurlijk lastig om dit als ouder te zien en te accepteren. Je wilt immers het beste voor je kind.

Mij stond vroeger ook mijn angst om het fout te doen in de weg. Om te voorkomen dat ik iets “doms” zou zeggen zei ik gewoon helemaal niets of weinig. Hierdoor liet ik mezelf niet écht zien. Ik ging bepaalde dingen juist uit de weg, nam weinig risico, ondernam niet veel, de angst om het fout te doen had mij soms behoorlijk in zijn greep. Daar ben ik nu van losgekomen. Ik ben nu zover dat ik niet meer bang ben het fout te doen. Ik zie het nu als een kans om iets te leren. Ik doe mijn best, ik probeer het, maar als iets niet lukt, dan niet, dan probeer ik wat anders. Net zo lang tot het lukt. Ik leer met vallen en opstaan. En het werkt tot nu toe best goed. Ik verbaas mezelf soms, ik kan zo veel meer dan ik dacht gewoon door te proberen.

Ook jouw kind kan los komen van de verlegenheid en onzekerheid en kan zo veel meer dan hij denkt. Met de juiste aanpak kun jij je kind minder angst en meer vertrouwen geven.

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen mail mij dan voor verdere informatie. Hanneke@jouwstillekracht.nl

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin