Home » Stories » Zelfvertrouwen » Zachtjes aan meer zachtheid.

Zachtjes aan meer zachtheid.

door | 30 apr, 2019 | Faalangst, Ontwikkeling kind, ouderschap, Perfectionisme, Zelfvertrouwen

‘Wat mankeert mij toch? Wat is er mis met mij? Waarom lukt het mij niet? Ik voel me zo stom.’ Na afloop van wat een gezellige barbeque avond moest zijn met andere campinggasten tijdens onze vakantie jaren geleden voelde ik mij ellendig. Ik baalde zo van mezelf. Waarom lukte het mij niet zonder spanning, gewoon leuk deel te nemen aan de gesprekken. Waarom moest ik ieder woord eerst afwegen, waarom kwamen mijn gevatte opmerkingen niet verder dan in mijn gedachten, waarom kwam iedereen zo goed uit zijn woorden behalve ik. Wat voelde ik mij een mislukkeling. Ik was zo streng voor mezelf in die tijd. Oh wat was ik hard voor mezelf. En wat zat daardoor alles op slot.

Wat heeft me die hardheid opgeleverd? Niks. Ik werd er niet leuker van. Ik werd er niet beter van. Ik werd er niet dapperder van. Ik werd er niet vlotter van. Ik werd er ook niet liever van.

De moed van imperfectie

In diezelfde vakantie ben ik “de moed van imperfectie” van Brené Brown gaan lezen. Wat een openbaring. Dit was voor mij de eerste stap naar zachtheid. Vele inzichten, boeken, inspiratie, trainingen en cursussen verder liet ik steeds meer zachtheid toe en begon ik mezelf steeds meer te accepteren. Ik werd daardoor als vanzelf ook zachter naar anderen.

Zachter worden naar onszelf en naar een ander

Want wat zijn we soms toch hard. Hard voor onszelf en daardoor ook onnodig hard voor een ander. Zolang we kritisch blijven op onszelf zijn we indirect ook kritisch op een ander. Als je als ouder heel erg kritisch bent op jezelf. Je bent niet tevreden met je lijf, je hebt constant het gevoel dat je tekortkomt, je bent heel streng voor jezelf en vindt jezelf nooit goed genoeg. Wat voor boodschap geven we onze kinderen dan mee? Niet de boodschap dat ze goed zijn om wie ze zijn. Niet de boodschap dat ze fouten mogen maken. Niet de boodschap dat ze onvoorwaardelijke liefde waard zijn.

Het hoeft niet perfect

Wees eens wat milder voor jezelf. Kijk eens met wat meer zachtheid naar jezelf. Je bent ook maar een mens. Je mag fouten maken, het hoeft niet perfect. Als je alle ballen tegelijk in de lucht moet houden kan het best gebeuren dat er een keer een bal valt. Je bent goed zoals je bent.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin