Een kind dat worstelt met verlegenheid en onzekerheid wil ook graag met andere kinderen spelen, al lijkt dat niet altijd zo omdat ze niet het initiatief nemen en wachten op een uitnodiging. Spelen met andere kinderen is niet alleen leuk maar ook belangrijk. Kijkt jouw kind vaak de kat uit de boom? Staat jouw kind te kijken hoe andere kinderen spelen en blijft hij er vervolgens naar kijken zonder zelf mee te spelen? Dat doen veel verlegen kinderen en dat is ook goed. Dat is een teken dat hij graag mee zou willen spelen. Hij heeft belangstelling voor andere kinderen maar heeft nog niet de moed om mee te doen.
Wat je ook doet, dwing je kind niet om dingen te doen, te vragen wat hij echt niet durft. Gooi hem niet voor de leeuwen. Dat zal hem niet helpen. Dat maakt hem niet sterker of weerbaarder. Dat zal leiden tot nog meer weerstand tegen iets waar hij al moeite mee heeft. Je kind zal op jouw moeten kunnen vertrouwen en je zult bescherming moeten bieden. In plaats van te dwingen kun je hem beter uitdagen. Maak hem ergens enthousiast over, nieuwsgierig naar. Maak het verlangen om mee te doen sterker dan de angst. Geef hem
hulpmiddelen om het gemakkelijker te maken.
Voorbeeld: Durft je kind het niet aan om op een groepje spelende kinderen af te stappen om te vragen of hij mee mag spelen. Dwing je kind dan niet om dit “gewoon” te doen. Hij zal blokkeren en zal er de volgende keer nog meer moeite mee hebben. Daag hem daarvoor in de plaats uit, maak hem er nieuwsgierig naar. Vertel hoe leuk het kan zijn als hij mee speelt. Zeg hem dat het er uitziet dat de kinderen veel plezier hebben. Benoem wat je ziet en wat er leuk aan is. Gun hem wel de tijd. Maak hem er zo benieuwd naar en enthousiast over dat hij misschien over zijn eigen angst heen stapt en toch de stap durft te maken. De drempel over. Laat hem ook
weten dat je er vertrouwen in hebt dat hij het kan. Mocht het toch nog een stap te ver zijn dan kun je hem ook eventueel nog iets aanreiken om het eerste contact gemakkelijker te maken. Je kunt een speelgoedje mee nemen om het contact maken gemakkelijker te maken. Als het iets is wat andere kinderen ook leuk vinden dan kan het zijn dat zij wel naar jou kind toe komen. Daarmee kan jouw kind laten zien dat hij een aanwinst voor de groep is. Hij heeft immers iets leuks waar ze samen mee kunnen spelen. Je kunt ook jouw hulp aanbieden om samen de andere kinderen te benaderen maar doe dit niet te snel. Heb vertrouwen in je kind, gun hem tijd en laat hem weten dat het niet perfect hoeft te gaan.
Je kind heeft een veilige zone en een zone waar het dus niet altijd veilig voelt en de verlegenheid de kop op steekt. Je kunt je kind helpen langzaam de veilige zone te vergroten door steeds één aspect te veranderen. Je hebt te maken met 3 verschillende aspecten, de personen met wie je kind is, de activiteit en de locatie. Ga het langzaam uitbreiden door telkens één nieuw aspect tegelijk te introduceren.
Ken je dat? Dat je jezelf verkeerd maakt om wie je bent? Of dat je…
Nieuwe en onbekende situaties kunnen erg lastig zijn voor kinderen. Met name voor een kind…
Er zijn mensen die nooit om een praatje verlegen zitten. We kennen allemaal wel mensen…
Wat als verlegenheid je leven overneemt? Verlegenheid is niks mis mee, iedereen kent het gevoel…