Home » Stories » Ontwikkeling kind » Stevig vasthouden en liefdevol loslaten..

Stevig vasthouden en liefdevol loslaten..

door | 30 apr, 2019 | Ontwikkeling kind, Opvoeding, ouderschap, Zelfvertrouwen

Vanaf het moment dat je kind geboren wordt wil je je kind het liefst zo dicht mogelijk tegen je aan houden om nooit meer los te laten. Je vertelt je kind dat je hem altijd zult helpen en beschermen en er altijd voor hem bent. Je laat hem voelen dat het bij jou veilig is. Hoe graag je hem ook voor altijd vast willen houden, we zullen ze beetje bij beetje met vertrouwen los moeten laten. Maar waarom is het soms nou zo lastig om je kind met vertrouwen los te laten?
Dat komt omdat je als ouder een enorm verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Je wilt het beste voor je kind en vind het daardoor lastig om je kind zelf meer verantwoordelijkheid te geven. Je houdt liever zelf de controle door je kind dicht tegen je aan te houden, dat voelt veilig. Dat doe je uit liefde.

Maar je kunt ook uit liefde je kind loslaten. Op het moment dat je voldoende vertrouwen hebt in het kunnen van je kind kun je proberen los te laten. Vergeet niet dat een kind ook voldoende de kans moet krijgen om het te leren. Door te proberen, ervaren, vallen en weer opstaan ontwikkeld een kind zelfvertrouwen. Om het te proberen zul je toch een beetje los gelaten moeten worden. Het is net als met leren fietsen, om je kind zelf te laten fietsen zul je uiteindelijk toch los moeten laten. Je kunt wel beginnen met aan het jasje vast houden en vervolgens een paar rondjes mee rennen maar uiteindelijk moet je los laten. En ja je kind zal nog best een paar keer vallen maar daarna zal het weer opstaan en bovendien apetrots zijn op wat het al kan. Je kind ontwikkeld zelfvertrouwen door het opdoen van ervaring. Je kind groeit daardoor.

Straal uit dat jij als ouder vertrouwen hebt in je kind, dan kan een kind ook het vertrouwen in zichzelf ontwikkelen.

De moeilijkheid zit hem in de juiste balans te vinden tussen het liefdevol vasthouden en liefdevol loslaten van je kind. Een kind heeft de ruimte nodig om te groeien. Daarbij moet je als ouder steeds een beetje los laten. Daarmee geef je een kind vertrouwen mee. Het vertrouwen in hun eigen kunnen en dat ze hun eigen fouten mogen maken. Om iets te kunnen leren zul je het moeten ervaren. Als je kinderen alles uit handen neemt geef je ze eigenlijk de boodschap mee dat ze het zelf niet aan kunnen. Hoe moeilijk het soms ook is om los te laten, doe het uit liefde.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin