Home » Stories » Opvoeding » Heb de moed de volwassene te zijn die je wil dat je kind wordt.

Heb de moed de volwassene te zijn die je wil dat je kind wordt.

door | 12 nov, 2018 | Faalangst, Ontwikkeling kind, Opvoeding, Perfectionisme, Verlegenheid, Zelfvertrouwen

Verlegenheid, onzekerheid, faalangst en perfectionisme kunnen allemaal met elkaar verweven zijn. Wat er aan ten grondslag ligt is het gevoel niet goed genoeg te zijn zoals je bent. Het zijn reacties uit angst. Lange tijd heb ik met verlegenheid geworsteld, in mijn jeugd zat mijn onzekerheid mij regelmatig in de weg maar ook in mijn volwassen leven ken ik periodes dat het de overhand nam.

Verlegenheid is iets wat ik in zette als beschermingsmechanisme. Een reactie op een bepaalde situatie waarbij ik in mijn schulp kroop. Ik voelde de angst dat ik het niet goed zou doen en voelde een soort van schaamte op komen. Ik vermeed daardoor risico en discussie, dan kon ik ook niks “verkeerd” doen of zeggen. Maar dat is toch een gemiste kans. Daarmee liet ik mezelf namelijk niet echt zien. Toen ik moeder werd wist ik één ding zeker, ik gunde mijn kinderen deze worsteling niet. Ik wil dat ze vrij en blij kunnen zijn en vooral dat ze te allen tijde zichzelf mogen zijn.

Maar hoe zorg je daar nou voor? Het beste advies dat ik je kan geven is door de volwassene te zijn die je wil dat je kind wordt. Als je wil dat jouw kind zichzelf accepteert zoals hij is, zul jij daar het voorbeeld in moeten geven. We kunnen onze kinderen immers niet geven wat we zelf niet hebben. Als jij je laat leiden door angst, hoe kan jou kind zich dan veilig voelen om zichzelf te laten zien? Om jezelf te accepteren en te laten zien heb je moed nodig. Je zult je kwetsbaar op moeten durven stellen. Je mag fouten maken, daar leer je van. Je bent goed genoeg zoals je bent, je hoeft niet perfect te zijn. Dat kan zelfs niet. Als jij door je perfectionisme jezelf nooit goed genoeg vindt en er heel veel waarde aan hecht wat een ander van je vindt dan geef je dit ook door aan je kinderen. Perfectionisme leert je kind om een rol te spelen, om anderen te plezieren en zich voortdurend te bewijzen. Op deze manier hang je onbewust voorwaarden aan liefde en dat terwijl je wel onvoorwaardelijke liefde voor je kind voelt.

We kunnen onze kinderen laten voelen dat ze goed genoeg zijn maar daarvoor zul je ook jezelf goed genoeg moeten vinden. Daarvoor zul je ook je eigen imperfecties moeten omarmen. Die hebben we namelijk allemaal. Niemand is perfect, maar wat zou het mooi zijn als we allemaal onszelf kunnen zijn.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin