Home » Stories » Ontwikkeling kind » Laat het beeld dat je hebt van je kind niet te veel bepalen door je zorgen

Laat het beeld dat je hebt van je kind niet te veel bepalen door je zorgen

door | 22 jan, 2019 | Ontwikkeling kind, Opvoeding, ouderschap, Perfectionisme, Verlegenheid, Zelfvertrouwen

We hebben allemaal onze zorgen over onze kinderen, grote en kleine zorgen. De één meer dan de ander. Zo ook ouders die zien dat hun kind worstelt met verlegenheid. De zorgen die je hebt over de verlegenheid kunnen voor een groot deel het beeld van je kind bepalen. Je hebt het er misschien samen over met je kind. Je benoemt het onbewust omdat je het vervelend vind dat het je kind in de weg staat. Soms komen daardoor de andere karaktereigenschappen in de verdrukking. Maar is dat wel eerlijk? Is verlegenheid niet gewoon een klein onderdeel waar je kind moeite mee heeft? Iets waar je kind mee moet leren omgaan. Je kind is immers nog zo veel meer dan dat. Verlegenheid is slechts één facet, er zijn er nog zo veel meer.

Het lastige aan verlegenheid is dat het soms zo aanwezig is. Als een kind bijvoorbeeld moeite heeft met rekenen dan zal dat voor de buitenwereld niet gelijk zichtbaar zijn. Jijzelf, de juf en ook een aantal klasgenoten zullen weten dat je kind geen rekenwonder is maar daar blijft het bij. Bij verlegenheid ligt dat wat anders. Dat wordt veel meer opgemerkt door de buitenwereld. Er wordt dan ook heel gemakkelijk een stempel op een kind gedrukt. Ook kan een kind bepaalde druk ervaren en in de schulp kruipen door bepaalde opmerkingen die vaak goed bedoeld zijn maar vaak een averechts effect hebben. Op het moment dat je je zorgen herhaaldelijk uit dan focus je je veel op waar het kind moeite mee heeft. Dat is niet gunstig voor het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van het kind. Ik zou je willen uitdagen om je focus te leggen op de talenten van je kind, op de mogelijkheden en zijn kunnen. Vertel je kind ook wat je zijn sterke kanten vindt en waarom. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke en gerichte informatie over zichzelf. Daarmee kan een kind een positief zelfbeeld ontwikkelen. Een positief zelfbeeld is natuurlijk nooit voor 100% positief. We hebben allemaal onze beperkingen. Maar het gaat er om dat het beeld overwegend positief is zodat het kind tevreden kan zijn met zichzelf en tegelijkertijd ook weet dat het niet perfect hoeft te zijn.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin