Home » Stories » Verlegenheid » Volop in ontwikkeling

Afgelopen weken stonden voor mij in het teken van ontwikkeling. Ik heb me laten inspireren, heb geleerd, ervaren en ontdekt, heb nieuwe inzichten verkregen. Ik vind het heerlijk om te groeien, om nieuwe dingen te leren en helemaal als het iets is waar ik een ander ook weer verder mee kan helpen. Ik hou er van om me te blijven ontwikkelen. Dit heb ik echter lang niet altijd zo sterk gehad. Er zijn ook jaren geweest dat ik me op de achtergrond hield, deed wat er van me verwacht werd of althans wat ik dacht dat er van me verwacht werd en al zeker niet ging voor mijn eigen dromen. Dat gaf me uiteindelijk een gevoel dat ik stil stond of sterker nog achteruit ging. En dat gaat eigenlijk tegen de natuur in. Vanuit de natuur is het zo geregeld dat je als kind al over je volle potentieel beschikt. Alles is er al bij de geboorte, alles wat jou uniek maakt, alle talenten zijn er al, klaar om tot ontwikkeling gebracht te worden en benut te worden. Een kind wordt geboren met de drang om zich te ontwikkelen. Kinderen hebben van nature een grote dosis nieuwgierigheid en leergierigheid. Hoe klein ze ook zijn ze willen zich ontwikkelen en groeien, dat heeft de natuur zo geregeld. Ze observeren en doe na. Kijk maar eens naar een baby, wat een ontwikkeling maakt een kind het eerste jaar van zijn leven door. Een kind wil uiteindelijk leren lopen, niet omdat wij dat stimuleren, niet omdat het verwacht wordt maar puur vanuit het kind zelf. Omdat het ons ziet lopen en dat ook wil kunnen. Je kind heeft een sterke drang en intrinsieke motivatie. Het ene kind ontwikkelt zich op het ene vlak sneller dan een ander en de ander is weer sneller op een ander vlak maar stilstaan doen ze geen van allen.

Herkennen en erkennen van talent

Helaas worden talenten en gaven niet altijd als dusdanig herkend en erkend door de omgeving. Sterker nog het kan zijn dat wat eigenlijk jouw kracht is als jouw zwakte gezien wordt. Als je gevoelig bent heb je vast wel eens gehoord dat je wat flinker en harder moet worden. Als je even de kat uit de boom moet kijken is je ook misschien wel eens de vraag gesteld of je je tong verloren hebt. Dit heeft een negatieve lading. Daarmee heb je geen erkenning gekregen voor wie je werkelijk bent. Zo kan het zijn dat je jouw eigen kracht, jouw rust en gevoeligheid niet gaat zien als een kracht maar als een zwakte. Ik heb mijn rust en gevoeligheid lange tijd gezien als mijn zwakte. Maar nu weet ik dat dat juist mijn kracht is. En dat het iets is waar menigeen in de drukte van onze maatschappij naar snakt.

Aanpassen

Kinderen zijn geboren creators, van nature hebben ze geen motivatie van buitenaf nodig om zich te ontwikkelen. Dat doen ze als vanzelf. Maar dat wat ze vanuit zichzelf willen en kunnen ontwikkelen strookt niet altijd met dat wat er verwacht wordt van ze. Zodra kinderen moeten presteren en zodra er van alles van ze wordt verwacht kan het zijn dat ze steeds verder verwijderd raken van hun talenten en van wie ze werkelijk zijn. Ze gaan zich aanpassen aan hun omgeving. Ik weet ook uit eigen ervaring hoe het is als je je potentieel kwijt bent geraakt en het zelf niet meer ziet, hoe het is dat je je talenten en gaven hebt verdrongen. Kinderen die worstelen met verlegenheid kunnen in een neerwaartse spiraal terecht komen waardoor ze steeds verder verwijderd raken van hun potentie. Het kan zijn dat een kind zich gaat identificeren met verlegenheid. Als je dat van je omgeving mee krijgt dat je verlegen bent dan ga je dat vanzelf geloven. Maar een kind dat worstelt met verlegenheid is zo veel meer dan dat. Ik wil niks liever dan dat deze kinderen écht gezien en gehoord worden voor wie ze zijn. Dat ze erkenning krijgen, zichzelf kunnen zijn en dat ze zich vrij voelen en zich kunnen ontwikkelen op hun eigen manier. Dat gun ik ieder kind.

Als jij jouw kind hierin herkend en jij jouw kind (preventief) wil helpen en ondersteunen dan nodig ik je uit om deel te nemen aan de cursus “Van stil naar straal in 1 week”. De eerstvolgende “Van stil naar straal in 1 week” start op zondag 23 juni as. Tijdens deze week neem ik je mee in de wereld van het verlegen kind. Ik laat jouw kind zichzelf herkennen en erkennen zodat hij weer gelukkig is en gaat stralen. Zodat jouw kind zowel thuis als op school vrij en blij is en verlegenheid niet langer de ontwikkeling van je kind in de weg staat. Ik leer jou hoe jij jouw kind daarbij kunt helpen. Dat doe ik door jou praktische en concrete handvaten te geven. Het levert jou vervolgens op dat je vanuit rust en vertrouwen jouw kind aan meer zelfvertrouwen kunt helpen.

Over mij

Mijn naam is Hanneke Klein Ikink. Ik ben moeder van 4 fantastische kinderen, ervaringsdeskundige en onderneemster. Ik hou er van als kinderen vrij kunnen zijn om te zijn wie ze zijn en écht kind kunnen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat verlegenheid en onzekerheid je als kind behoorlijk in de weg kunnen staan. Ik help ouders en de omgeving van kinderen die hiermee worstelen.

 

Volg jouw stille kracht op facebook

No account found, Please enter the account ID available in the dashboard

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin